Pennut

Lisätietoja pennunostajalle

Alla yhteenveto tärkeimmistä huomioitavista asioista Tawastway's pennusta kiinnostuneelle:

Ennen pennun varausta
Tutustu rotuun, labradori on vilkas ja kohtuullisen kookas koira, joten peruskoulutus on tärkeää. Labradori on metsästyskoirarotu ja tietty aktiivisuus on sille ominaista. Tutustu rodun terveystilanteeseen ja perinnöllisiin sairauksiin. Hyviä tietolähteitä ovat mm. Labradorinnoutajakerhon ja Suomen Noutajakoirajärjestön internet-sivut. Rotujärjestön laatima ja Kennelliiton hyväksymä Labradorien jalostuksen tavoiteohjelma v. 2020-2024 on tutustumisen arvoinen ja sen tulisi olla kaikkien labradorikasvattajien aapinen, jalostuksen ohjenuora.
Mieti myös haluatko uroksen vai nartun ja onko pennun värillä merkitystä sinulle?
Terveet vanhemmat eivät ole tae siitä, että tuleva pentu on terve, mutta mikäli molemmat vanhemmat ja myös lähisuku on tervettä, todennäköisyys sille, että myös pentu on terve, on tietysti paljon suurempi.
Ennen pentujen syntymää otan vain ns. alustavia varauksia, eli lähinnä pennuista kiinnostuneiden yhteystietoja. Pentujen synnyttyä ilmoitan alustavan varauksen tehneille, mitä on syntynyt ja onko täällä kenties pentu heille vai ei. Onhan mahdollista, ettei toivottua sukupuolta/väriä syntynyt lainkaan.
Jos vielä tämän katsomisreissun päätteeksi me molemmat, pennunostaja ja kasvattaja, olemme vieläkin sitä mieltä, että pentu vaihtaa kotia juuri tähän perheeseen, olen ottanut pennusta varausrahan, joka vähennetään pennun lopullisesta hinnasta.
Jos varaus peruuntuu ostajan puolelta, varausmaksua ei palauteta.
Pennut luovutetaan 7 viikon ikäisinä, rekisteröityinä, eläinlääkärin tarkistamina, tunnistusmerkittyinä (mikrosiru), ja useaan kertaan madotettuina. Pennun mukaan lähtee kattava koulutus/ruokinta/hoito-ohjeistus, penturuokaa muutamalle päivälle sekä pilli, pentudami ja noutajatalutin pennun koulutusta varten. 
Toivon, että pennunostajat pitävät yhteyttä myös luovutuksen jälkeen. Minulle voi soittaa tai laittaa sähköpostia milloin vaan, yritän auttaa ja neuvoa parhaani mukaan. Ja on mukavaa kuulla kasvateista, vaikkei mitään isompaa kysyttävää olisikaan.

Tutustu myös Kennelliiton ylläpitämään KoiraNet-tietokantaan*, sieltä löytyy kaikki viralliset terveys- ja tulostiedot jokaiselle Suomessa rekisteröidylle koiralle. Varsinkin pennun vanhempien ja näiden sisarusten sekä vanhempien mahdollisten aiempien pentueiden tuloksilla on merkitystä tulevan pennun kannalta.

Pennun varaaminen

Jos sukupuoleltaan ja väriltään toivotunlainen pentu on syntynyt, olemme sopineet varaajan kanssa ajankohdasta, jolloin pentuja voi tulla katsomaan. Ensimmäiset 3-4 viikkoa olen kuitenkin aina rauhoittanut emolle toipumisajaksi, eli pentuja pääsee katsomaan vasta kun ne ovat vähintään yli 3-viikkoisia.

Kun perhe on tullut katsomaan pentua, olemme vielä jutelleet ja tutustuneet toisiimme enemmän. Tällöin voi myös esittää toivomuksen parista-kolmesta yksilöstä, joka miellyttäisi pennunostajaa eniten. Kasvattajana jätän omaan omistukseeni 1-2 pentua jokaisesta pentueesta ja valitsen nämä pennut vasta lähellä luovutusikää.

Kun varausraha on maksettu, varaus on sitova eikä se enää minun puoleltani peruunnu kuin siinä tapauksessa, että pentu sairastuu niin vakavasti ettei sitä voi luovuttaa tai eläinlääkärin tarkastuksessa siitä löytyy jotain vikaa. Tällöin myös luonnollisesti palautan varausrahan.

Pennun luovutus

Mikäli pennunostaja ei jo aikaisemmin ole jäsen Labradorinnoutajakerhossa liitetään hänet niihin pentuejäseneksi ensimmäisen vuoden ajaksi. Jäsenyys oikeuttaa osallistumaan Labradorikerhon järjestämiin koulutuksiin, samoin pennunostajan kotiin tulee vuosikerta Labradori -lehdestä.

Pennut ovat ennen luovutusta myös tutustuneet riistaan ja opetettu alustavasti pillille (luoksetulo ruokinnan yhteydessä).

Luovutuksen jälkeen

Peruskoulutuksiin kannattaa ja jopa tulisi mennä heti, kun pennun rokotukset ovat kunnossa. Olisi myös mukavaa, jos koiran kanssa harrastettaisiin jotakin, mm. noutokoulutus on erinomaista "aivojumppaa" kasvavalle pennulle, vaikkei sen kanssa olisikaan tarkoitus metsästää. Jos tavoitteita asetetaan, ainakin taipumuskoe ja pari näyttelykäyntiä ilahduttaisi kasvattajaa :)

Vuoden ikäisenä koira pitää lonkka- ja kyynärnivelkuvata ja silmätarkastaa. Jollei pennunostaja sitoudu tähän lupaukseen, en pentua myy. Nämä terveystarkastukset ovat tärkeitä koko rotua ajatellen, ne antavat kasvattajalle tietoa jalostukseen käytettyjen koirien jalostusarvosta tulevaisuutta ajatellen, samoin myös koiran omistaja saa hyödyllistä tietoa koiransa terveydentilasta.



Ottaisinko sijoituspennun?

Sijoituskoira on kasvattajan valitsema pentu, jota luovuttaja käyttää jalostukseen. Kasvattaja pidättää itsellään koiran omistusoikeuden, kunnes sijoitussopimuksen ehdot on täytetty. Koiran hallintaoikeus on vastaanottajalla, eli sijoitusperheellä. Koira siis elää normaalia elämää sijoitusperheessään, mutta 2-4 vuoden iässä kasvattaja teettää sillä yhdet pennut, mikäli se terveydeltään ja muilta ominaisuuksiltaan on siihen kelvollinen. Kasvattaja huolehtii kaikista pennutukseen liittyvistä seikoista ja kustannuksista ja hoitaa pentueen. Kun pentue on luovutettu, narttu palaa kotiinsa ja sen omistusoikeus siirtyy vastaanottajalle.Sijoitan nartun käyttäen Kennelliiton sijoitussopimusta. Vakuusmaksu pennusta on puolet myyntihinnasta. Vakuusmaksu palautetaan sijoitussopimuksen ehtojen täytyttyä sijoitusperheelle. Mikäli kasvattaja ei jostain syystä käytä pentua jalostukseen, vakuusmaksua ei palauteta. Sijoitussopimus purkautuu viimeistään, kun koira on 4-vuotias.

Sijoituskoira on erinomainen keino saada lupaava pentu pentueesta ja varsinkin aloittelevalle kasvattajalle mahdollisuus saada hyväsukuinen jalostusnarttu oman kasvatustyön aloittamiseksi. 

Sijoitan jokaisesta pentueesta narttupennun, älä epäröi ottaa yhteyttä, jos sellainen kiinnostaa.


Haluan vielä kiittää kaikkia aikaisempia sijoituskoirien perheitä hyvästä yhteistyöstä!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita